EWT-Basic

BamseTradern – Grunder om Elliott wave teorin

 

Inledning:

Först och främst vill jag kort skriva att det är superkul att intresse finns om EW teorin och hoppas med detta inlägg att er förståelse för teorin blir bättre, samt att klargöra om ni har några frågetecknen kring ämnet. Så med det sagt tycker jag vi kör igång.

 

Bakgrund om Elliot och Elliott principen:

Ralph Nelson Elliott – mannen bakom och skaparen av EWT. Teorin uppkom efter att R.N Elliott fick lämna sitt pågående jobb för en oönskad pension vid 58års ålder, därefter la han ner sin tid och skäl och studerade mönster / beteenden i marknaden. Elliott påstod att det som påverkas av mänskligt beteende gick att analysera och om man gör det rätt, vidare förutspå.
Efter en tids studerande kom han fram till att mönster var den viktigaste aspekten mellan mönster, pris och tid då den repeterades från den minsta cykeln till de överordnade cyklerna.

Fibonacci tal serie blev också ett verktyg då han såg relationer som upprepades mellan mönster, tid och Fibonacci tal serie.
Elliott Wave principen är alltså en detaljerad beskrivning på flockbeteende. Våg teorin avslöjar och är psykologisk / utgår från människans drivkrafter såsom rädsla och girighet.
Så användning av EWT i sin trading är ett annat sätt att hantera sina känslor på och som jag skrivit på bloggen i kategorin ”om” där jag skrev: ”ett klockrent sätt för att lättare definiera trender på och hur jag ska agera vid olika situationer. Om jag ska minska eller öka positionen, vara positiv eller negativ till objektet.”

Regler:

  •  En impulsvåg består alltid av fem vågor utan att överlappa.
  • Våg 2 får inte gå under början av våg 1.
  • Våg 4 får inte bryta ner under toppen av våg 1 = överlapp.
  • Våg 3 kan inte vara den kortaste vågen av de 3 impulsvågorna upp 1,3 och 5, om den är det så är räkningen fel.

Nedan har jag några bilder så ni får en bättre uppfattning på hur jag menar.

 

Vågornas karaktärer och dess psykologi:

Som vi nu vet finns två olika slags vågormönster, impuls och korrektiv. Impuls, det vill säga ej överlappande mönster, med en första våg upp en andra ned, en tredje våg upp och en fjärde ned för att sedan avsluta med en femte våg upp. Våg 1,3 och 5 är impulsiva och våg 2 och 4 är rekylfaser som sker i rörelsen 1-5.

Ett korrektivt mönster är det samma fast tvärt om men med lite erfarenhet är det mer sällan man ser så snygga vågor i den korrektiva delen som bilderna visar ovan, alltså 1-5 (a) abc (b) 1-5 (c) utan oftast blir det a-c (a) a-c (b) a-c (c) i dem större vågorna.

Psykologin bakom vågorna –  

Första vågen:

Marknaden är skeptisk till trendskifte.

Andra vågen:

Ofta vågen som är aggressiv ned, marknaden är fortfarande inställd på vidare nedgångar. Fibonacci 50-61.8% är ett område som oftast besöks i denna våg, men om marknaden är så pass inställda på vidare ner sker ofta nedgångar mot och hotar början av våg 1. 

Tredje vågen:

I våg tre och när toppen av våg 1 bryts tar ofta optimismen hos investerarna över ”ah! Nu ska vi upp” och i många fall den impulsrörelse som blir längst. Våg tre är också vågen som oftare blir förlängd än 1 och 5, GAP upp är formationer som är vanligt.

Fjärde vågen:

Oftast den kortaste vågen där optimismen är fortsatt hög. Även den våg som är mest utdragen i tiden med sidledes / trianglar som vanliga formationer. Fibonacci 23.6-38.2% är vanliga relationer i tal serien för en fjärde våg.

Femte vågen:

Ofta en mer lurig vågutformning, girighet, stigande kilar är något som ofta uppstår. Dessutom kan femte vågen bli kort och inte nå upp till toppen av våg tre, ett bra tips kan vara att jämföra vågen med våg 1 i längd.

Namn på de olika vågorna:

För att lättare hålla koll på vilken trend eller cykel man är i använder man sig av olika namn och färger på vågorna. Namnger de olika trenderna i färg, förkortning och storlek där jag börjar med den största:

Supercykel våg – SC

Cykel våg – C

Större våg – l/A

Primär – p

Sekundärtrend – S

Tertiärtrend – T

Minut – M

Mikro – m

Nano – n

Så när jag exempelvis skriver att jag söker en S:b högre upp så menar jag alltså Sekundärtrends ”b”.

Och om jag börjar från nano och uppåt och säg att vi är i en impulsrörelse upp, så ska där alltså finnas 5st nano vågor upp till en mikro 1a, fem stycken mikro vågor till en minut 1a osv osv.

 

/ BamseTradern